Cześć Wam! Wprawdzie obiecałam nowy projekt, ale mi nie wyszedł i zrobię jakiś inny, a dzisiaj dodam przepis na pyszne ciasteczka z sera ricotta (tzw. angiennetki). Są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, za smakują świetnie ^^ Najlepiej podać je z mlekiem :)
Ciasteczka angiennetki
dość duża porcja
Składniki:
- 1 masło miękkie
- 1 i 3/4 cup (przyjmijmy, że cup to taka filiżanka) cukru
- 3 jaja
- 40 dag sera ricotta (calabro - cokolwiek to oznacza :D)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 4 cup mąki
Rozetrzeć cukier i masło, dodać jaja, cytrynę, ricottę - dobrze wymieszać. Oddzielnie wymieszać suche składniki. Połączyć, powoli dodawać mąkę - miksować aż uformuje się ciasto. Łyżeczką układać kulki na teflonową blachę. Piec ok. 10 minut (moja mama piekła nawet 12), aż będą złote. Poukładać i polać lukrem (oczywiście nie trzeba, ale są bardzo mało słodkie same w sobie, więc raczej polecam wersję z lukrem). Dodatkowo można też, tak jak ja, posypać je jakąś posypką (czekoladowa jest chyba najlepsza).
Lukier:
- 30 dag cukru pudru
- wanilia
- mleko
W wersji Hello Kitty :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz