16.03.2014

Ricotta cheese cookies

Cześć Wam! Wprawdzie obiecałam nowy projekt, ale mi nie wyszedł i zrobię jakiś inny, a dzisiaj dodam przepis na pyszne ciasteczka z sera ricotta (tzw. angiennetki). Są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, za smakują świetnie ^^ Najlepiej podać je z mlekiem :)

Ciasteczka angiennetki 
dość duża porcja

Składniki:
  •  1 masło miękkie
  •  1 i 3/4 cup (przyjmijmy, że cup to taka filiżanka) cukru
  • 3 jaja
  • 40 dag sera ricotta (calabro - cokolwiek to oznacza :D)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 cup mąki
Wykonanie:
Rozetrzeć cukier i masło, dodać jaja, cytrynę, ricottę - dobrze wymieszać. Oddzielnie wymieszać suche składniki. Połączyć, powoli dodawać mąkę - miksować aż uformuje się ciasto. Łyżeczką układać kulki na teflonową blachę. Piec ok. 10 minut (moja mama piekła nawet 12), aż będą złote. Poukładać i polać lukrem (oczywiście nie trzeba, ale są bardzo mało słodkie same w sobie, więc raczej polecam wersję z lukrem). Dodatkowo można też, tak jak ja, posypać je jakąś posypką (czekoladowa jest chyba najlepsza).

Lukier:
  • 30 dag cukru pudru
  • wanilia
  • mleko
I to wszystko! :)



W wersji Hello Kitty :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz